Förarintyg för båt i Stockholm – grundläggande kunskap för din säkerhet

Har du precis köpt din första båt? Kanske tillsammans med en bekant, en vän eller en partner. Då har ni många spännande äventyr framför er, och förmodligen är det här bara början på en lång karriär som båtägare. När man väl börjat med båtlivet så är det nämligen väldigt svårt att vända tillbaka till livet utan båt.

Men, för att komma igång på bästa sätt är det naturligtvis att lära sig mer om grunderna i hur du framför en båt på ett säkert sätt och också om hur du ska ta hand om din nya båt. Genom att anmäla dig till förarintyg intensivkurs så får du rätt kunskaper snabbt redan i tid till vårsäsongen och riskerar alltså inte att missa de där härliga försommardagarna i skärgården.

När utbildningen väl är avklarad så examineras du via ett skriftligt förarintyg båt prov, och sedan kommer du att ha grundläggande kunskaper i bland annat följande områden:

Hur navigerar man inomskärs? Jo, allting handlar om att kunna bestämma position, fart, kurs och att avgöra vilken rutt man ska ta. För att lyckas med detta tar man traditionellt hjälp av olika mätinstrument för att avgöra position, och numera används också den moderna GPS:en i hög utsträckning. Detta till trots är det dock fortfarande viktigt för alla med båt att också ha grundläggande kunskaper om hur man avläser navigation med hjälp av sjökort och kompass.

Sjövägsreglerna finns till för att förhindra kollisioner mellan båtar. Lite olika riktlinjer kan gälla beroende på fartygstyp, och till exempel kan det vara så att stora fartyg och småbåtar inte är jämställda till sjöss. Exakt vad som gäller vilka fartyg och i vilka typer av farleder får man reda mer om under utbildningen. Siktförhållanden och sjösäkerhet är också ytterligare exempel på ämnen som tas upp under kursen.

Du som är nybliven båtägare är förmodligen riktigt ivrig och vill kanske ge dig ut till sjöss med en gång, utan vidare omsvep. Om du inte har tidigare båtvana så är det dock en säkrare och bättre lösning att börja med att först ta förarintyg båt i Stockholm, eller i andra städer. Utbildningen finns också på distans om du föredrar det. Kontakta Navigationsgruppen redan idag för anmälan, eller läs mer på https://www.navigationsgruppen.se/.

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Navigationsgruppen.”