Gå en båtutbildning för ett roligare och säkrare sjöliv

Intresserad av att fördjupa dina båtkunskaper och förbättra förutsättningarna för långa utflykter till havs? Då är det en bra tid nu när hösten tagit vid och många båtar gjort sitt för säsongen.

Kontakta ett företag som erbjuder svensk båtutbildning för att få en bild av vilken kurs eller utbildning som passar just dig. Vanligtvis finns det många olika typer av inriktningar och upplägg att välja bland.

I många fall är det bra att börja med att bekanta sig med och utveckla en känsla för navigeringen. Helt enkelt därför att din position är helt avgörande för att du fattar rätt beslut på sjön. Ett bra upplägg är utifrån det perspektivet att lägga grunden med förarintyget, och därefter bygga på med en Navigationskurs. Under en sådan utbildning får du lära dig mer om bland annat elektronisk navigation där man använder sjökort med Multi Functional Display (MFD) eller plotter. En annan variant är Electronic Chart System (ECS) eller att använda padda eller mobiltelefon tillsammans med GPS.

Ibland kombineras denna utrustning med andra instrument, till exempel för vädertjänster. Utbildningen ger dig kunskap och input om hur du kan bli mer avancerad och kunnig i användandet av appar samt tolkning av eventuella felkällor. Och inte minst, hur du lägger upp en rutt.

Det finns ett stort antal appar, relaterade till båtlivet på andra sätt, som kan vara intressanta att kika närmare på. SSRS Kustväder visar hur havet ser ut vid olika vindstyrkor och förhållanden. Den innehåller en detaljerad tvådygnprognos. ViVa, Sjöfartsverkets Vind & Vatten app visar vind- och vattenvärden i realtid från ett antal mätstationer runt Sveriges kuster samt i vissa sjöar. Med appen Sjösäker får du information om första hjälpen, råd om hur du hanterar sjukdomar och olyckor, felsökningsguide vid motorstopp, aktuellt väder och allmänt båtvett.

För den som använder elektronisk utrustning är det samtidigt viktigt att vara kritisk och hålla egen uppsikt: Dubbelkolla och jämför uppgifterna mot sjökortet och synfältet med jämna mellanrum. Vad finns runt dig? Vad väntar runt nästa kobbe?

En annan form av båtutbildning är att du hyr in en privatlärare, eller båtcoach. En instruktör kommer då till dig och din båt, oavsett vilken typ du har. Tillsammans övar ni och repeterar viktiga punkter. Du ställer frågor om båt och båtliv. Många passar på att träna på den tekniska utrustningen i lugn och ro. Tanken är att du ska bli trygg med din båt och att du bygger på dina kunskaper efter behov.

Kontakta Navigationsgruppen redan idag för mer information om deras båtcoach-tjänster.

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Navigationsgruppen.”