Båtmekanikerintyg

Grundläggande båtmotorunderhåll

Om den här kursen

Många uppdrag för sjöräddningen sker på grund av motorstopp i fritidsbåtar. Motorstopp kan ibland orsakas av bristfälligt förebyggande underhåll eller själva driften av motorn. Båtmekanikerintyget ger dig kunskaper att utföra det grundläggande förebyggande underhållet och service på din båtmotor och omkringliggande system. Kursen omfattar även en grundläggande och enkel felsökning på de mest förekommande problemen. Kursen följer Nämnden För Båtlivsutbildnings kunskapskrav och den omfattar diesel- och bensindrivna motorer, inombordare såväl som utombordare.

Kommande kurstillfällen:

Inga tillgängliga datum för den valda kursen

Grundläggande motorlära, drift, förebyggande underhåll, enkel felsökning.

Kursen består av totalt 16 timmar teori och praktik förlagt på en hel helg. Vi varvar föreläsningar med att gemensamt göra uppgifter och öva på praktiska delar som exempelvis kontroll, service, felsökning och mindre reparationer på din inom- eller utombordare. Kursen följer Nämnden För Båtlivsutbildnings kunskapskrav och efter kursen har du möjlighet att skriva prov för Båtmekanikerintyget.

Efter kursen kan du skriva ett prov för båtmekanikerintyg. Du väljer själv ett examinationsdatum som vi rekommenderar ligger max två veckor efter avslutad kurs. Examinationen skrivs i våra utbildningslokaler på Stockholm Training Port. Under skrivningen är en förhörsrättare från Nämnden för Båtliv här och efter godkänt prov erhåller du mot avgift en stämpel i din blå intygsbok.

Kostnaden för provet betalas till provförrättaren vid tillfället för provskrivningen, om du inte redan har en blå intygbok kan du även köpa den av provförrättaren. I intygsboken kan du sedan fortsätta att samla dina intyg.

Provavgift: 500 kr

Från och med 2022 ersätter NFB den traditionella blå intygsboken med ett digitalt intyg alternativt ett intygskort, läs mer om detta på NFBs hemsida. Du betalar alltså ingenting vid själva bokningstillfället.

Vi använder oss av Kompendium Båtmekanikerintyg. Du får böckerna på plats första kursdagen om du har beställt dessa.

Vårt utbildningscenter hittar du i Frihamnen intill Gärdet i Stockholm. Härifrån utgår vi alltid om inget annat anges i din bokning.

Det finns möjlighet att värma matlåda på plats hos oss. Annars så erbjuder området runt Safety & Navigationsgruppen olika restauranger för lunch. I närheten finns även en välsorterad Ica-butik där du kan köpa enklare lunch eller mellanmål. Vi bjuder på kaffe, te och frukt under hela kursen för att hålla energin på topp!

Om du är intresserad av fler kurser tillsammans med oss på Safety & Navigationsgruppen hjälper vi dig gärna att hitta en kurs som passar dig bra!

Kommande kurstillfällen:

Inga tillgängliga datum för den valda kursen

Vanliga frågor:

Hur fungerar examinationen?

Du väljer förutom ett kursdatum även ett datum för examination. Vid provtillfället är det en examinator på plats och är både provvakt och rättar ditt prov enskilt tillsammans med dig när du har skrivit klart. Du betalar examinationen direkt på plats till examinatorn. Om du skriver Fartygsbefäl klass 8 eller Maskinbefäl klass 8 får du en faktura på din examination.

Hur hittar jag till Safety & Navigationsgruppen?

Du tar dig smidigt till oss med både bil, buss, tunnelbana och båt! Med buss Buss 1 – stig av vid Frihamnen (ändhållplats) Buss 76 – stig av vid Malmvägen Med tunnelbana Linje 13 mot Ropsten – stig av vid Gärdet Med båt Pendelbåt linje 80 – Stig av vid Frihamnen. (Nybroplan – Djurgården – Nacka – Lidingö – Frihamnen – Ropsten) Du reser med SL för ovan 3 alternativ. Till SL:s webbplats. Med bil Följ skyltningen mot Frihamnen genom Stockholm. Parkering rekommenderar vi på betalparkeringen vid Ica Kvantum Värtan. Ta sedan en promenad mot vattnet så ser du oss på höger sida längs med kajen!

Fler kurser du kanske är intresserad av: