Fartygsbefäl klass 8

Skepparexamen

Om den här kursen

Fartygsbefäl klass 8 är kursen för dig som vill framföra båtar i kommersiellt syfte. Med utbildningsbeviset får du framföra fartyg upp till 20 brutto i inre fart med maximalt 12 passagerare. Kursen är även perfekt för dig som vill ha en gedigen utbildning för fritidsbåtlivet.

Kommande kurstillfällen:

5 dagar mellan 12 – 16 aug
Schema
12 aug
13 aug
14 aug
15 aug
16 aug
Stäng
Stockholm
Platser kvar
5 dagar mellan 09 – 13 sep
Schema
09 sep
10 sep
11 sep
12 sep
13 sep
Stäng
Stockholm
Platser kvar
5 dagar mellan 07 – 11 okt
Schema
07 okt
08 okt
09 okt
10 okt
11 okt
Stäng
Stockholm
Platser kvar
5 dagar mellan 04 – 08 nov
Schema
04 nov
05 nov
06 nov
07 nov
08 nov
Stäng
Stockholm
Platser kvar

Navigation inom- och utomskärs i både dagsljus och mörker, sjösäkerhet, sjövägsregler, VHF/SRC, radar, internationella sjötrafikföreskrifter, brand och sjukvård. Kursen är en utveckling av den gamla Skepparexamen.

VHF/SRC innehåller en praktisk del som görs med hjälp av en webbaserad VHF-simulator. Innan examination för Fartygsbefäl klass 8 (där VHF/SRC ingår) måste du ha gjort det praktiska simulatorprovet. Under examinationen för Fartygsbefäl klass VIII måste du uppvisa ett godkänt resultat på det praktiska simulatorprovet för examinatorn/förhörsförrättaren. Det godkända resultatet intygas genom att ta med en utskrift (PDF) av simulatorprovet eller med en digital kopia av resultatet i i t.ex. mobilen. För godkänt resultat krävs minst 6 av 8 rätt. Simulatorprovet kan göras om tills godkänt resultat erhållits. Mer information om detta kommer du att få under utbildningen.

Fartygsbefäl klass VIII består av totalt 40 timmar teori och praktik förlagt på antingen en hel vecka måndag-fredag eller fyra vardagskvällar + två helger, lördag samt söndag. Vi varvar föreläsningar med att gemensamt göra uppgifter och praktiska delar, som radarpraktik och sjösäkerhet. Safety & Navigationsgruppen är godkänd utbildningsanordnare och utbildningen hos oss är godkänd av Transportstyrelsen.

Efter kursen skriver du ett prov för att få ut ditt utbildningsbevis för Fartygsbefäl klass 8. Det finns alltid ett datum för examination veckan efter avslutad kurs. Examinationen skrivs i våra utbildningslokaler på Stockholm Training Port. Vi är av Transportstyrelsen även godkända att i egen regi genomföra examinationen med våra egna examinatorer. Examinatorn övervakar och rättar provet på plats med var och en.

Under examinationen för VHF/SRC eller FB8 måste du uppvisa ett godkänt resultat på det praktiska simulatorprovet för examinatorn. Det godkända resultatet intygas genom att ta med en utskrift (PDF) av simulatorptovet eller genom att i t.e.x. mobilen kunna uppvisa resultatet. För godkänt resultat krävs minst 6 av 8 rätt. Simulatorprovet kan göras om tills godkänt resultat erhållits. Mer information om detta kommer du få i slutet av utbildningen.

  1. Övningsfrågor till simulatorprovet finner du här.
  2. Simulatorprovet som du tar med till examinationen genomför du här.

Priser för examination Fartygsbefäl klass 8

Provavgift: 1250 kr (faktureras från oss)
Stämpel för VHF-intyg/SRC-certifikat: 625 kr (betalas till examinatorn genom till NFB)

Läkarintyg:
För att få ut din examen krävs ett läkarintyg för sjöfolk, observera att detta måste vara för däcksbefattning. Intyget är giltigt i fyra år och är ett krav för att få jobba till sjöss.

Det finns möjlighet att göra din undersökning på plats hos oss. Du får information om bokning och aktuella datum i din kallelse.

Under läkarundersökningen genomförs en allmän hälsokontroll, du kan ha glasögon men observera att färgseende är ett krav för att bli godkänd. Du får ditt intyg i handen direkt och intyget kostar 1200 kr, detta tillkommer utöver provavgiften, kostnaden faktureras efter genomförd läkarundersökning.

Samtliga priser ovan angivna inkl. moms.

Fem läroböcker

  1. Navigation för fartygsbefäl klass 8
  2. Radar i skärgården
  3. Sjötrafikföreskrifter m.m.
  4. Radiokommunikation till sjöss VHF/SRC
  5. Kort

En övningsbok

  1. Båtkörkortet – övningsbok

Två övningssjökort

  1. Övningskort 616
  2. Övningskort 61

Passare, transportör och linjal.

Litteraturpaketet kostar 1325:- inklusive frakt och skickas hem till dig innan kursstart.

Vårt utbildningscenter hittar du i Frihamnen intill Gärdet i Stockholm. Härifrån utgår vi alltid om inget annat anges i din bokning.

Det finns möjlighet att värma matlåda på plats hos oss. Annars så erbjuder området runt Safety & Navigationsgruppen olika restauranger för lunch. I närheten finns även en välsorterad Ica-butik där du kan köpa enklare lunch eller mellanmål. Vi bjuder på kaffe, te och frukt under hela kursen för att hålla energin på topp!

När du läser kursen Fartygsbefäl klass 8 så tillkommer en del avgifter eftersom du behöver ett läkarintyg för sjöfolk och det är ett krav att du innehar ett certifikat för VHF-intyg.

Nedan har vi sammanställt alla avgifter:

Kursavgift: 12.995 kr
Bokapaket: 1325 kr
Provavgift: 1250 kr
VHF-intyg: 625 kr (Betalas till Nämnden för båtliv)
Läkarundersökning: 1200 kr

Från och med 2022 ersätter NFB den traditionella blå intygsboken med ett digitalt intyg alternativt ett intygskort, läs mer om detta på NFBs hemsida. Du betalar alltså ingenting vid själva bokningstillfället.

Utöver intyg för VHF-intyg så kan du välja att köpa fler intyg, du kan välja förarintyg, kustskepparintyg, radarintyg och båtpraktik. Dessa intyg är inte ett krav för Fartygsbefäl klass 8 och kostar 625 kr/st.

Efter godkänd examen och 100% närvaro på alla praktiska moment samt då du har ett godkänt svenskt läkarintyg så registrerar vi dig som godkänd på Transportstyrelsens utbildarwebb. Vi skickar sedan hem ditt orginal-certifikat som du behöver ha med dig då arbetar till sjöss.

Efter godkänd examen är du även behörig att genomföra utbildningen Handhavande av snabba fartyg som är ett krav för att få köra fartyg i kommersiellt syfte i hastigheter över 35 knop eller mer.

Kommande kurstillfällen:

5 dagar mellan 12 – 16 aug
Schema
12 aug
13 aug
14 aug
15 aug
16 aug
Stäng
Stockholm
Platser kvar
5 dagar mellan 09 – 13 sep
Schema
09 sep
10 sep
11 sep
12 sep
13 sep
Stäng
Stockholm
Platser kvar
5 dagar mellan 07 – 11 okt
Schema
07 okt
08 okt
09 okt
10 okt
11 okt
Stäng
Stockholm
Platser kvar
5 dagar mellan 04 – 08 nov
Schema
04 nov
05 nov
06 nov
07 nov
08 nov
Stäng
Stockholm
Platser kvar

Vanliga frågor:

Hur fungerar examinationen?

Du väljer förutom ett kursdatum även ett datum för examination. Vid provtillfället är det en examinator på plats och är både provvakt och rättar ditt prov enskilt tillsammans med dig när du har skrivit klart. Du betalar examinationen direkt på plats till examinatorn. Om du skriver Fartygsbefäl klass 8 eller Maskinbefäl klass 8 får du en faktura på din examination.

Hur hittar jag till Safety & Navigationsgruppen?

Du tar dig smidigt till oss med både bil, buss, tunnelbana och båt! Med buss Buss 1 – stig av vid Frihamnen (ändhållplats) Buss 76 – stig av vid Malmvägen Med tunnelbana Linje 13 mot Ropsten – stig av vid Gärdet Med båt Pendelbåt linje 80 – Stig av vid Frihamnen. (Nybroplan – Djurgården – Nacka – Lidingö – Frihamnen – Ropsten) Du reser med SL för ovan 3 alternativ. Till SL:s webbplats. Med bil Följ skyltningen mot Frihamnen genom Stockholm. Parkering rekommenderar vi på betalparkeringen vid Ica Kvantum Värtan. Ta sedan en promenad mot vattnet så ser du oss på höger sida längs med kajen!

Vad händer om jag inte klarar provet?

Då får du komma tillbaka och skriva provet igen. Dock måste du betala avgiften för provet varje gång du skriver.

Är läkarintyg utfärdat för maskinpersonal giltigt för att få en Fartygsbefäl klass VIII examen?

Nej, läkarintyget måste vara utfärdat för däckspersonal då kraven för dessa två kategorier skiljer sig åt. 

Fler kurser du kanske är intresserad av: