Förarintyg på distans – online

Om den här kursen

Förarintyg eller förarbevis på distans – online är kursen för dig som är nybörjare på sjön eller vill friska upp gamla kunskaper men inte har möjlighet att närvara i våra utbildningslokaler i Stockholm. Du får tillgång till en digital plattform med inspelad video, animationer, texter och övningsprov. Du genomför kursen när och var det passar dig. Nedan kan du se en video som beskriver delar av kursen.

Kommande kurstillfällen:

Datumlös
Online

Vi läser om navigation inomskärs, sjösäkerhet, sjömanskap, knopar och sjövägsregler. Störst fokus ligger på navigationen och sjövägsregler i kursen för förarbevis båt.

Utbildningen sker helt digitalt där du loggar in på vår e-learningwebb och genomför utbildningen när det passar dig. Du kommer ha tillgång till materialet i 6 månader. Förklarande texter och bilder varvas med pedagogiska filmer fördelat i ett antal lektioner med efterföljande kunskapstest för att säkerställa att du har förstått allt innehåll. Kursen följer Nämnden För Båtlivsutbildnings kunskapskrav och efter kursen har du möjlighet att skriva prov för förarintyget, mer om detta under rubriken examination.

Efter kursen kan du skriva ett prov för förarintyget. Du väljer själv ett examinationsdatum som vi rekommenderar ligger max två veckor efter avslutad kurs. Examinationen kan skrivas i våra utbildningslokaler i Frihamnen eller på annan ort. Under skrivningen är en förhörsrättare från Nämnden för Båtliv på plats hos oss och efter godkänt prov erhåller du mot avgift ditt intyg.

Kostnaden för provet betalas till provförrättaren vid tillfället för provskrivningen.

Om du önskar skriva provet på annan ort så kan du söka efter förhörsförrättare på NFBs webbplats här.

Priser för examination i Förarintyget:

Provavgift: 625 kr

Från och med 2022 ersätter  NFB den traditionella blå intygsboken med ett digitalt intyg alternativt ett intygskort, läs mer om detta på NFBs hemsida.

Vi använder oss av Båtkörkortet lärobok + övningsbok och i vårt litteraturpaket ingår båda böckerna samt sjökort 616, passare, transportör och linjal. Du kan välja att hämta din bok på plats hos oss i Frihamnen alternativt beställa litteraturen hemskickad.

Önskar du inte böckerna kan du välja att endast köpa “sjökortspaketet” som inkluderar sjökort 616 samt bestick som du behöver för att genomföra en del övningar under kursen.

Priser för litteratur till Förarintyget:

Bokpaket förarintyg: 600 kr
Bokpaket förarintyg hemskickat: 725 kr
Sjökortspaketet, inkluderar sjökort 616, transportör, linjal och passare: 400 kr

Du behöver en dator eller surfplatta med internetuppkoppling för att kunna genomföra denna digitala utbildning. Vi rekommenderar alltid att du läser igenom de 4 första kapitlen i läroboken innan du påbörjar den webb-baserade kursen, men detta är inget krav.

Efter att du har genomfört kursen i förarbevis båt så kan du vidareutveckla dina kunskaper genom att läsa Kustskepparintyget. Önskar du mer praktisk övning så rekommenderar vi dig att boka båtpraktik eller kanske en båtcoach om du vill känna dig säkrare på din egen båt.

Kommande kurstillfällen:

Datumlös
Online

Vanliga frågor:

Hur fungerar examinationen?

Du väljer förutom ett kursdatum även ett datum för examination. Vid provtillfället är det en examinator på plats och är både provvakt och rättar ditt prov enskilt tillsammans med dig när du har skrivit klart. Du betalar examinationen direkt på plats till examinatorn. Om du skriver Fartygsbefäl klass 8 eller Maskinbefäl klass 8 får du en faktura på din examination.

Hur vet jag vilken kurs som passar mig?

Förarintyget är grundläggande navigationsutbildning för nybörjare och dig som vill friska upp gamla kunskaper. Fartygsbefäl klass 8 är för dig som vill arbeta till sjöss. Vi har kurser för alla nivåer. Behöver du hjälp och guidning vilken utbildning som passar just dig får du gärna kontakta oss, 08-410 215 50 eller info@navigationsgruppen.se.

Hur gammal behöver man vara för att ta förarintyget?

Från det året du fyller 12 år får du skriva examinationen för förarintyget. För Kustskepparintyget gäller 15 år.