Handhavande av Snabba Fartyg

Högfartsutbildning i Stockholm

Om den här kursen

Snabba fartyg som ska köras i kommersiellt syfte i hastigheter över 35 knop eller mer kräver att man innehar ett godkänt intyg om genomförd utbildning och träning, till exempel Safety & Navigationsgruppens kurs “Handhavande av Snabba Fartyg”.

Om fartyget kan köras i 45 knop eller mer behöver besättningen utgöras av minst en befälhavare och en styrman. Båda behöver då ha genomfört högfartskursen och inneha ett intyg på fullbordad godkänd utbildning för handhavande av snabba fartyg.

Kommande kurstillfällen:

4 dagar mellan 02 – 05 sep
Schema
02 sep
03 sep
04 sep
05 sep
Stäng
Stockholm
Inga platser kvar
Fullbokad
4 dagar mellan 30 sep – 03 okt
Schema
30 sep
01 okt
02 okt
03 okt
Stäng
Stockholm
Platser kvar
4 dagar mellan 31 okt – 03 nov
Schema
31 okt
01 nov
02 nov
03 nov
Stäng
Stockholm
Platser kvar
4 dagar mellan 11 – 14 nov
Schema
11 nov
12 nov
13 nov
14 nov
Stäng
Stockholm
Platser kvar
  • Terminologi
  • Radarpraktik
  • Körteknik i höga hastigheter
  • Regler
  • Säkerhet ombord
  • Högfartsnavigation
  • Examination

Schema
Dag 1 – Teori, ombord hos Safety & Navigationsgruppen, Stockholm
Dag 2 – Praktik, 08.00-18.00, utgår från Safety & Navigationsgruppen, Stockholm
Dag 3 – Praktik, 08.00-18.00, utgår från Safety & Navigationsgruppen, Stockholm
Dag 4 – Praktik samt uppkörning + teoriprov, 08.00-18.00, utgår från Safety & Navigationsgruppen, Stockholm

Kursen består av totalt 40 timmar teori och praktik. Vi inleder med teoretisk genomgång av handhavande av båten, sjökortsarbete, terminologi, regler, körteknik och säkerhet. Dag två startar praktiken och först av allt tränar vi körteknik och undanmanövrar för att sedan inleda den optiska högfartsnavigationen. Dag tre tränar vi radarnavigation och den fjärde och avslutande dagen inleds med ett teoretiskt prov och därefter praktisk repetition av det vi lärt oss. Avslutningsvis genomför du en uppkörning.

Vi genomför examinationen under kursens sista dag. Examinationen består av en uppkörning samt ett teoriprov och ingår i kursavgiften.

Efter godkänd uppkörning och godkänt teoriprov samt mot uppvisande av läkarintyg för sjögående personal och Fartygsbefäl klass 8 loggar du in hos Transportstyrelsen på Sjömanswebben och ansöker om ditt certifikat. Det kostar 800:- och betalas direkt till Transportstyrelsen.

Vi använder oss av boken “Handhavande av snabba fartyg” av Kjell Johansson. Boken ingår i kursavgiften och du får den första kursdagen.

Tänk på att större delen av kursen är praktisk och utomhus. Du får låna flytoverall, flytväst, handskar och googles av oss. Medtag varma kläder, rejäla skor, mössa, solglasögon och en vattenflaska.

Vårt utbildningscenter hittar du i Frihamnen intill Gärdet i Stockholm. Härifrån utgår vi alltid om inget annat anges i din bokning.

Det finns möjlighet att värma matlåda på plats hos oss. Annars så erbjuder området runt Safety & Navigationsgruppen olika restauranger för lunch. I närheten finns även en välsorterad Ica-butik där du kan köpa enklare lunch eller mellanmål. Vi bjuder på kaffe, te och frukt under hela kursen för att hålla energin på topp!

Efter godkänd examen och 100% närvaro på alla praktiska moment samt då du har ett godkänt svenskt läkarintyg och Fartygsbefäl klass 8 examen så registrerar vi dig som godkänd på Transportstyrelsens utbildarwebb.

Du söker själv ut ditt certifikat på dina sidor på Transportstyrelsens hemsida.

Kommande kurstillfällen:

4 dagar mellan 02 – 05 sep
Schema
02 sep
03 sep
04 sep
05 sep
Stäng
Stockholm
Inga platser kvar
Fullbokad
4 dagar mellan 30 sep – 03 okt
Schema
30 sep
01 okt
02 okt
03 okt
Stäng
Stockholm
Platser kvar
4 dagar mellan 31 okt – 03 nov
Schema
31 okt
01 nov
02 nov
03 nov
Stäng
Stockholm
Platser kvar
4 dagar mellan 11 – 14 nov
Schema
11 nov
12 nov
13 nov
14 nov
Stäng
Stockholm
Platser kvar

Vanliga frågor:

Hur hittar jag till Safety & Navigationsgruppen?

Du tar dig smidigt till oss med både bil, buss, tunnelbana och båt! Med buss Buss 1 – stig av vid Frihamnen (ändhållplats) Buss 76 – stig av vid Malmvägen Med tunnelbana Linje 13 mot Ropsten – stig av vid Gärdet Med båt Pendelbåt linje 80 – Stig av vid Frihamnen. (Nybroplan – Djurgården – Nacka – Lidingö – Frihamnen – Ropsten) Du reser med SL för ovan 3 alternativ. Till SL:s webbplats. Med bil Följ skyltningen mot Frihamnen genom Stockholm. Parkering rekommenderar vi på betalparkeringen vid Ica Kvantum Värtan. Ta sedan en promenad mot vattnet så ser du oss på höger sida längs med kajen!

Hur ansöker jag om mitt certifikat från Transportstyrelsen?

Efter avslutad kurs och mot uppvisande av läkarintyg för sjöfolk och eventuellt andra förkunskapskrav så kommer vi att registrera dig som godkänd på Transportstyrelsen. Du söker sedan själv ut dina certifikat efter avslutad kurs på Transportstyrelsens hemsida.

Fler kurser du kanske är intresserad av: