Kustskepparintyg med praktik

Skepparexamen

Om den här kursen

Kustskepparintyget eller kustskepparexamen kallades tidigare skepparexamen. Kursen är kursen för dig som vill fördjupa dig ytterligare efter förarintyget.

Vi kommer bland annat gå igenom:

  • Vad du ska tänka på när du åker båt utomlands
  • Hur du navigerar säkert i mörkret med hjälp av fyrar
  • Hur du kan positionsbestämma dig på flera sätt utomskärs

Kustskepparintyget är ett krav om du framför en fritidsbåt över 12 x 4 meter, om du ska köra båt i arbetet måste du ha Fartygsbefäl klass 8.

Vi kommer inte repetera något från förarintyget så det är viktigt att du har det färskt. Har du inte gjort det eller om kunskaperna från förarintyget känns ringrostiga kan du gå båda dessa i en kombination, det vill säga både förarintyg och kustskepparintyg. Är du intresserad av detta, hör av dig till oss innan du bokar så får du en komborabatt för de två kurserna.

När du bokar kursen hos oss på Safety & Navigationsgruppen får du tillgång till onlinematerial som du kan läsa inför kursen.

Kommande kurstillfällen:

31 aug01 sep
Stockholm
Platser kvar
28 sep29 sep
Stockholm
Platser kvar
26 okt27 okt
Stockholm
Platser kvar
23 nov24 nov
Stockholm
Platser kvar

Navigation både inomskärs- och utomskärs i dagsljus och mörker, sjösäkerhet, sjömanskap, knopar och sjövägsregler. Störst fokus ligger på navigationen och sjövägsregler.

Kursen består av totalt 16 timmar teori och praktik. Vi varvar föreläsningar med att gemensamt göra uppgifter och öva på praktiska delar som exempelvis knopar och sjökortsövningar. När du läser kustskepparintyget hos oss ingår den obligatoriska båtpraktiken som är förlagd på kursens 4 sista timmar. Kursen följer Nämnden För Båtlivsutbildnings kunskapskrav och efter kursen har du möjlighet att skriva prov för Kustskepparintyg som ger dig behörighet att framföra det som i Sverige klassas som skepp dvs ett fartyg över 12 x 4 m. Aktuella kursdatum finner du längre upp på sidan.

I din kallelse får du tillgång till onlinestudier som du med fördel läser igenom innan du kommer till oss.

Efter kursen kan du skriva ett prov för kustskepparintyget. Du väljer själv ett examinationsdatum som vi rekommenderar ligger max två veckor efter avslutad kurs, det finns även möjlighet att skriva provet för kustskepparintyget på kvällen efter den sista kursdagen. Examinationen skrivs i våra utbildningslokaler på Stockholm Training Port. Under skrivningen är en förhörsrättare från Nämnden för Båtliv här och efter godkänt prov erhåller du mot avgift en stämpel i din blå intygsbok.

Kostnaden för provet betalas till provförrättaren vid tillfället för provskrivningen, om du inte redan har en blå intygbok kan du även köpa den av provförrättaren. I intygsboken kan du sedan fortsätta att samla dina intyg.
Priser för examination i Förarintyget

Provavgift: 625 kr

Från och med 2022 ersätter NFB den traditionella blå intygsboken med ett digitalt intyg alternativt ett intygskort, läs mer om detta på NFBs hemsida. Du betalar alltså ingenting vid själva bokningstillfället.

Vi använder oss av:

  • Båtkörkortet lärobok + övningsbok
  • Sjökort 616 + 61
  • Passare, transportör och linjal

Bokpaket Kustskepparintyg: 700 kr

Väljer du att inte köpa till någon litteratur när du bokar kursen går det givetvis bra att komplettera med detta på plats.

Vårt utbildningscenter hittar du i Frihamnen intill Gärdet i Stockholm. Härifrån utgår vi alltid om inget annat anges i din bokning.

Det finns möjlighet att värma matlåda på plats hos oss. Annars så erbjuder området runt Safety & Navigationsgruppen olika restauranger för lunch. I närheten finns även en välsorterad Ica-butik där du kan köpa enklare lunch eller mellanmål. Vi bjuder på kaffe, te och frukt under hela kursen för att hålla energin på topp!

Efter att du har genomfört kustskepparexamen så kan du vidareutveckla dina kunskaper genom Fartygsbefäl klass 8. Kursen är för dig som är intresserad av att arbeta i skärgården och köra båt i kommersiellt syfte. Läs mer och boka kursen hos oss på Safety & Navigationsgruppen.

Kommande kurstillfällen:

31 aug01 sep
Stockholm
Platser kvar
28 sep29 sep
Stockholm
Platser kvar
26 okt27 okt
Stockholm
Platser kvar
23 nov24 nov
Stockholm
Platser kvar

Vanliga frågor:

Hur fungerar examinationen?

Du väljer förutom ett kursdatum även ett datum för examination. Vid provtillfället är det en examinator på plats och är både provvakt och rättar ditt prov enskilt tillsammans med dig när du har skrivit klart. Du betalar examinationen direkt på plats till examinatorn. Om du skriver Fartygsbefäl klass 8 eller Maskinbefäl klass 8 får du en faktura på din examination.

Hur hittar jag till Safety & Navigationsgruppen?

Du tar dig smidigt till oss med både bil, buss, tunnelbana och båt! Med buss Buss 1 – stig av vid Frihamnen (ändhållplats) Buss 76 – stig av vid Malmvägen Med tunnelbana Linje 13 mot Ropsten – stig av vid Gärdet Med båt Pendelbåt linje 80 – Stig av vid Frihamnen. (Nybroplan – Djurgården – Nacka – Lidingö – Frihamnen – Ropsten) Du reser med SL för ovan 3 alternativ. Till SL:s webbplats. Med bil Följ skyltningen mot Frihamnen genom Stockholm. Parkering rekommenderar vi på betalparkeringen vid Ica Kvantum Värtan. Ta sedan en promenad mot vattnet så ser du oss på höger sida längs med kajen!

Hur vet jag vilken kurs som passar mig?

Förarintyget är grundläggande navigationsutbildning för nybörjare och dig som vill friska upp gamla kunskaper. Fartygsbefäl klass 8 är för dig som vill arbeta till sjöss. Vi har kurser för alla nivåer. Behöver du hjälp och guidning vilken utbildning som passar just dig får du gärna kontakta oss, 08-410 215 50 eller info@navigationsgruppen.se.

Fler kurser du kanske är intresserad av: