Kustskepparintyg på distans – online

Om den här kursen

Det här är en onlineutbildning som du genomför när det passar dig. Du får tillgång till en digital plattform med inspelad video, animationer, texter och övningsprov. Du genomför kursen när och var det passar dig och du har tillgång till materialet 6 månader efter ditt bokningsdatum.

Kommande kurstillfällen:

Datumlös
Online

Navigation både inomskärs- och utomskärs i dagsljus och mörker, sjösäkerhet, sjömanskap, knopar och sjövägsregler. Störst fokus ligger på navigationen och sjövägsregler.

När du läser kustskepparintyget och ska skriva prov för kursen så är det obligatoriskt att genomföra båtpraktik dager. Du kan boka kursen båtpraktik hos oss i Stockholm alternativt utföra praktiken med annan person som innehar lägst behörigheten kustskepparintyg. Du kan läsa mer och ladda ned blankett för intyget på Nämnden för båtlivs hemsida här.

Utbildningen sker helt digitalt där du loggar in på vår e-learningwebb och genomför utbildningen när det passar dig. Du kommer ha tillgång till materialet i 6 månader. Förklarande texter och bilder varvas med pedagogiska filmer fördelat i ett antal lektioner med efterföljande kunskapstest för att säkerställa att du har förstått allt innehåll. Kursen följer Nämnden För Båtlivsutbildnings kunskapskrav och efter kursen har du möjlighet att skriva prov för kustskepparintyget, mer om detta under rubriken examination. Kustskepparintyg som ger dig behörighet att framföra det som i Sverige klassas som skepp dvs ett fartyg över 12 x 4 m. Aktuella kursdatum finner du längre upp på sidan.

Efter kursen kan du skriva ett prov för kustskepparintyget. Du väljer själv ett examinationsdatum som vi rekommenderar ligger max två veckor efter avslutad kurs. Examinationen kan skrivas i våra utbildningslokaler i Frihamnen eller på annan ort. Under skrivningen är en förhörsrättare från Nämnden för Båtliv på plats hos oss och efter godkänt prov erhåller du mot avgift ditt intyg.

Kostnaden för provet betalas till provförrättaren vid tillfället för provskrivningen.

Om du önskar skriva provet på annan ort så kan du söka efter förhörsförrättare på NFBs webbplats här.

Priser för examination:

Provavgift: 625 kr

Från och med 2022 ersätter NFB den traditionella blå intygsboken med ett digitalt intyg alternativt ett intygskort, läs mer om detta på NFBs hemsida.

Vi använder oss av Båtkörkortet lärobok + övningsbok och i litteraturpaketet ingår båda böckerna samt sjökort 616 + 61, passare, transportör och linjal. Du kan välja att hämta dina böcker på plats hos oss i Frihamnen alternativt beställa litteraturen hemskickad.

Priser för studiematerial till Kustskepparintyget:

Bokpaket Kustskepparintyg: 700 kr
Bokpaket Kustskepparintyg hemskickat: 825 kr

 

Du behöver en dator eller surfplatta med internetuppkoppling för att kunna genomföra denna digitala utbildning.

Efter att du har genomfört kustskepparexamen så kan du vidareutveckla dina kunskaper genom att uppgradera din examen till Fartygsbefäl klass 8. Om du inom 1 år efter din godkända skrivning i kustskepparintyget läser och skriver godkänt för radarintyget, VHF, författning samt medverkar på sjösäkerhetsdag med HLR och sjukvård så uppgraderar du din examen och kan köra båtar i kommersiellt syfte. Du kan läsa mer om att uppgradera din kustskepparexamen här.

Kommande kurstillfällen:

Datumlös
Online

Vanliga frågor:

Hur fungerar examinationen?

Du väljer förutom ett kursdatum även ett datum för examination. Vid provtillfället är det en examinator på plats och är både provvakt och rättar ditt prov enskilt tillsammans med dig när du har skrivit klart. Du betalar examinationen direkt på plats till examinatorn. Om du skriver Fartygsbefäl klass 8 eller Maskinbefäl klass 8 får du en faktura på din examination.

Kan jag köpa presentkort på kurser?

Det finns redan angivna summor och du väljer vilken som passar dig bäst och går igenom betalningen. Därefter så får du en orderbekräftelse till den mailadress du angav. Av oss får du sedan ett presentkort postat till dig, såvida du inte vill ha det som PDF till din mail. Då är det bra att du anger det i den lilla anteckningsrutan vid bokningen. På presentkortet kommer det att finnas en rabattkod vars värde är detsamma som summan du har köpt presentkortet för. När mottagaren har fått kortet kan han eller hon boka sin kurs själv via vår hemsida. Han eller hon anger då bara den rabattkod som står på presentkortet och summan dras av på priset.

Fler kurser du kanske är intresserad av: