Seglarintyg 1

Seglingskurs

Om den här kursen

Seglarintygen delas upp i 2 nivåer. Seglarintyg 1 ger dig grundläggande kunskaper i segling, terminologi och sjömanskap, nivå 2 ger fördjupande kunskaper och lär dig få mer fart på båten. Innehavaren av Seglarintyg 1 förväntas att självständigt kunna hantera en mindre segelbåt i kustnära farvatten i gott väder. Innehavaren av Seglarintyg 2 förväntas att självständigt kunna hantera en segelbåt med motor i kustnära farvatten i skiftande väder.

Vi samarbetar med Dream Yacht Charter i Saltsjöbaden och seglar i en modern segelbåt 40-48 fot. Under kursen är vi minst fyra och max sex deltagare för att du ska få ut maximalt av kursen!

Kommande kurstillfällen:

Inga tillgängliga datum för den valda kursen

Seglarkurs Seglarintyg innehåller följande teoretiska och praktiska moment

  • Segelbåtens viktigaste delar, utrustning och dess funktioner
  • Grunderna i seglingsteori, bukens funktion
  • Hissa, ta ned/bärga, reva och beslå̊ segel
  • Anpassa båtens fart med hjälp av seglen
  • Hitta vindögat, lova, falla, slag och gipp, styra och skota på̊ kryss, halvvind, slör, läns
  • Tilläggning för segel och/eller motor vid svajboj och/eller brygga
  • Väjningsregler, teori och praktik
  • De vanligaste knoparna
  • Man-över-bord i teori och praktik
  • Förstå och tyda en väderprognos och omsätta denna kunskap for säker färd

Kursen består av totalt 14 timmar, i huvudsak praktik men även teori, under 2 dagar. Seglarintyg 1 är en seglarkurs som omfattar NFB:s kunskaps- och färdighetsfordringar.

Schema:

Dag 1 – Teori och praktik kl. 09.00-17.00
Dag 2 – Teori och praktik kl. 09.00-17.00

Seglarintyg 1 kan tilldelas den som på ett tillfredsställande sätt uppvisar kunskaper och färdigheter i kursinnehållets moment. Den praktiska prövningen sker i samband med kursens praktiska moment. Dessutom skall ett skriftligt prov utföras. Intyget dokumenteras genom sigill och anteckning som införs i NFBs intygsbok av provförrättare. Utfärdade intyg redovisas för NFB som registrerar intygsinnehavet.

Kursen har inget studiematerial men vi rekommenderar Förarintyget.

Vi utgår från Sune Carlssons Båtvarv i Saltsjöbaden. Vägbeskrivning meddelas innan kursstart. Vi rekommenderar att du har mat för hela dagen med dig (går att värma på båten) då vi endast gör kortare pauser under kursen. På båten finns kaffe, te och frukt. Ta med kläder efter väder och skor med ljusa sulor! Vi tillhandahåller med flytvästar.

Efter att du har gått kursen i Seglarintyg 1 kan du vidareutbilda dig genom Seglarintyg 2.

Kommande kurstillfällen:

Inga tillgängliga datum för den valda kursen

Vanliga frågor:

Hur vet jag vilken kurs som passar mig?

Förarintyget är grundläggande navigationsutbildning för nybörjare och dig som vill friska upp gamla kunskaper. Fartygsbefäl klass 8 är för dig som vill arbeta till sjöss. Vi har kurser för alla nivåer. Behöver du hjälp och guidning vilken utbildning som passar just dig får du gärna kontakta oss, 08-410 215 50 eller info@navigationsgruppen.se.

Kan jag köpa presentkort på kurser?

Det finns redan angivna summor och du väljer vilken som passar dig bäst och går igenom betalningen. Därefter så får du en orderbekräftelse till den mailadress du angav. Av oss får du sedan ett presentkort postat till dig, såvida du inte vill ha det som PDF till din mail. Då är det bra att du anger det i den lilla anteckningsrutan vid bokningen. På presentkortet kommer det att finnas en rabattkod vars värde är detsamma som summan du har köpt presentkortet för. När mottagaren har fått kortet kan han eller hon boka sin kurs själv via vår hemsida. Han eller hon anger då bara den rabattkod som står på presentkortet och summan dras av på priset.

Fler kurser du kanske är intresserad av: