Seglarintyg 2

Seglingskurs

Om den här kursen

Seglarintygen delas upp i 2 nivåer. Seglarintyg 1 ger dig grundläggande kunskaper i segling, terminologi och sjömanskap, nivå 2 ger fördjupande kunskaper och lär dig få mer fart på båten. Innehavaren av Seglarintyg 1 förväntas att självständigt kunna hantera en mindre segelbåt i kustnära farvatten i gott väder. Innehavaren av Seglarintyg 2 förväntas att självständigt kunna hantera en segelbåt med motor i kustnära farvatten i skiftande väder.

Vi samarbetar med Dream Yacht Charter i Saltsjöbaden och seglar i en modern segelbåt 40-48 fot. Under kursen är vi minst fyra och max sex deltagare för att du ska få ut maximalt av kursen!

Kommande kurstillfällen:

Inga tillgängliga datum för den valda kursen

Kursen Seglarintyg 2 innehåller följande teoretiska och praktiska moment:

 • Benämningar och funktioner på förekommande delar och utrustning på en modern segelbåt inklusive säkerhetsutrustning (se Transportstyrelsens rekommendation)
 • Materielvård, kontroll av roderinfästningar, skrovgenomföringar, stående och löpande rigg
 • Seglingsteori och seglingstrimning med användning av akterliksträckare, telltails, cunningham och kick samt placering av skotpunkter
 • Kryss-, slag- och gippteknik
 • Manövrering i område med begränsat manöverutrymme
 • Tilläggning i gäst- och naturhamn med olika förtöjningsmetoder, ankring och losskastning
 • Sjömanskap såsom sjöstuvning och surrning, hantering av säkerhetsutrustning, jolle
 • Man över bord” – träning, inklusive upptagning av tyngre flytande föremål
 • Läsa lokalt väder såsom bymoln och därmed sammanhängande lokala vindar, frontpassager, vägval i dimma,
 • Prognosvärdering; tidsaspekten tillförlitlighet – ”land – sjö – skärgårdshavet” – förhållandet.
 • Känna till olika källor för väderprognos.
 • Innehavaren förväntas att självständigt kunna hantera en segelbåt med motor i kustnära farvatten i skiftande väderförhållanden.

Kursen består av totalt 14 timmar, i huvudsak praktik men även teori, under två dagar. Seglarintyg 2 är en seglarkurs som omfattar NFB:s kunskaps- och färdighetsfordringar.

Schema

Dag 1 – Teori och praktik kl. 09.00-17.00
Dag 2 – Teori och praktik kl. 09.00-17.00

Seglarintyg 2 kan tilldelas den som på ett tillfredsställande sätt uppvisar kunskaper och färdigheter i ovanstående moment. Den praktiska prövningen sker i samband med kursens praktiska moment. Dessutom skall även ett skriftligt prov utföras. Intyget dokumenteras genom sigill och anteckning som införs i NFBs intygsbok av provförrättare. Utfärdade intyg redovisas för NFB som registrerar intygsinnehavet.

Kursen har inget studiematerial.

Observera att kursen har en åldersgräns på 16 år. Du behöver ha god vattenvana och kan simma minst 200 meter. Seglarintyg 1 eller motsvarande samt Förarintyg eller motsvarande.

Vi utgår från Sune Carlssons Båtvarv i Saltsjöbaden. Vägbeskrivning meddelas innan kursstart. Vi rekommenderar att du har mat för hela dagen med dig (går att värma på båten) då vi endast gör kortare pauser under kursen. På båten finns kaffe, te och frukt. Ta med kläder efter väder och skor med ljusa sulor! Vi tillhandahåller med flytvästar.

Är du intresserad av att gå fler kurser tillsammans med oss på Safety & Navigationsgruppen? Utforska vårt kursutbud under alla kurser.

Kommande kurstillfällen:

Inga tillgängliga datum för den valda kursen

Vanliga frågor:

Kan jag köpa presentkort på kurser?

Det finns redan angivna summor och du väljer vilken som passar dig bäst och går igenom betalningen. Därefter så får du en orderbekräftelse till den mailadress du angav. Av oss får du sedan ett presentkort postat till dig, såvida du inte vill ha det som PDF till din mail. Då är det bra att du anger det i den lilla anteckningsrutan vid bokningen. På presentkortet kommer det att finnas en rabattkod vars värde är detsamma som summan du har köpt presentkortet för. När mottagaren har fått kortet kan han eller hon boka sin kurs själv via vår hemsida. Han eller hon anger då bara den rabattkod som står på presentkortet och summan dras av på priset.

Hur vet jag vilken kurs som passar mig?

Förarintyget är grundläggande navigationsutbildning för nybörjare och dig som vill friska upp gamla kunskaper. Fartygsbefäl klass 8 är för dig som vill arbeta till sjöss. Vi har kurser för alla nivåer. Behöver du hjälp och guidning vilken utbildning som passar just dig får du gärna kontakta oss, 08-410 215 50 eller info@navigationsgruppen.se.

Fler kurser du kanske är intresserad av: