VHF certifikat

SRC kurs Stockholm

Om den här kursen

VHF står för Very High Frequence och ett VHF/SRC-certifikat krävs för att få använda VHF ombord. SRC är benämningen för själva certifikatet och står för Short Range Certificate. Detta uppdaterades år 2000 då GMDSS och DCS tillkom. Om du har ett VHF-certifikat taget år 1999 eller tidigare behöver du uppdatera ditt certifikat.

VHF är en bra försäkring till havs där mobiltäckningen inte räcker.

Kommande kurstillfällen:

17 jan 2024
Stockholm
Platser kvar
14 feb 2024
Stockholm
Platser kvar
13 mar 2024
Stockholm
Platser kvar
10 apr 2024
Stockholm
Platser kvar
15 maj 2024
Stockholm
Platser kvar
26 jun 2024
Stockholm
Platser kvar

VHF-apparatens grunder, bokstavering, praktiska nödanrop, GMDSS/DSC samt sjöräddningens uppbyggnad.

VHF/SRC innehåller en praktisk del som görs med hjälp av en webbaserad VHF-simulator. Innan examination för VHF/SRC eller Fartygsbefäl klass 8 (där VHF/SRC ingår) är det ett krav att du har gjort det praktiska simulatorprovet. Under examinationen för VHF/SRC eller FB8 måste du uppvisa ett godkänt resultat på det praktiska simulatorprovet för examinatorn. Det godkända resultatet intygas genom att ta med en utskrift (PDF) av simulatorptovet eller genom att i t.e.x. mobilen kunna uppvisa resultatet. För godkänt resultat krävs minst 6 av 8 rätt. Simulatorprovet kan göras om tills godkänt resultat erhållits. Mer information om detta kommer du få i slutet av utbildningen.

  1. Övningsfrågor till simulatorprovet finner du här.
  2. Simulatorprovet som du tar med till examinationen genomför du här.

Kursen består av totalt 4 timmar teori förlagt på en eftermiddag eller kväll. Vi varvar föreläsning med att gemensamt göra uppgifter och öva på praktiska delar som exempelvis nödanrop. Kursen följer Nämnden För Båtlivsutbildnings kunskapskrav och efter kursen har du möjlighet att skriva prov för VHF/SRC, mer om detta under rubriken examination.

Efter kursen kan du skriva ett prov för VHF-intyg/SRC-certifikat. Du väljer själv ett examinationsdatum som vi rekommenderar ligger max två veckor efter avslutad kurs. Examinationen skrivs i våra utbildningslokaler ombord hos oss på Safety & Navigationsgruppen. Under skrivningen är en förhörsrättare från Nämnden för Båtliv här och efter godkänt prov erhåller du mot avgift en stämpel i din blå intygsbok.

Kostnaden för provet betalas till provförrättaren vid tillfället för provskrivningen.

Provavgift: 625 kr

Från och med 2022 ersätter NFB den traditionella blå intygsboken med ett digitalt intyg alternativt ett intygskort, läs mer om detta på NFBs hemsida. Du betalar alltså ingenting vid själva bokningstillfället.

Vi använder oss av “Radiokommunikation till sjöss” av Sven Göran Palm. Du får böckerna på plats första kursdagen om du har beställt detta.

Vårt utbildningscenter hittar du i Frihamnen intill Gärdet i Stockholm. Härifrån utgår vi alltid om inget annat anges i din bokning.

Det finns möjlighet att värma matlåda på plats hos oss. Annars så erbjuder området runt Safety & Navigationsgruppen olika restauranger för lunch. I närheten finns även en välsorterad Ica-butik där du kan köpa enklare lunch eller mellanmål. Vi bjuder på kaffe, te och frukt under hela kursen för att hålla energin på topp!

Om du är intresserad av att läsa någon annan kurs tillsammans med oss på Safety & Navigationsgruppen hjälper vi dig gärna!

Kommande kurstillfällen:

17 jan 2024
Stockholm
Platser kvar
14 feb 2024
Stockholm
Platser kvar
13 mar 2024
Stockholm
Platser kvar
10 apr 2024
Stockholm
Platser kvar
15 maj 2024
Stockholm
Platser kvar
26 jun 2024
Stockholm
Platser kvar

Vanliga frågor:

Hur fungerar examinationen?

Du väljer förutom ett kursdatum även ett datum för examination. Vid provtillfället är det en examinator på plats och är både provvakt och rättar ditt prov enskilt tillsammans med dig när du har skrivit klart. Du betalar examinationen direkt på plats till examinatorn. Om du skriver Fartygsbefäl klass 8 eller Maskinbefäl klass 8 får du en faktura på din examination.

Hur hittar jag till Safety & Navigationsgruppen?

Du tar dig smidigt till oss med både bil, buss, tunnelbana och båt! Med buss Buss 1 – stig av vid Frihamnen (ändhållplats) Buss 76 – stig av vid Malmvägen Med tunnelbana Linje 13 mot Ropsten – stig av vid Gärdet Med båt Pendelbåt linje 80 – Stig av vid Frihamnen. (Nybroplan – Djurgården – Nacka – Lidingö – Frihamnen – Ropsten) Du reser med SL för ovan 3 alternativ. Till SL:s webbplats. Med bil Följ skyltningen mot Frihamnen genom Stockholm. Parkering rekommenderar vi på betalparkeringen vid Ica Kvantum Värtan. Ta sedan en promenad mot vattnet så ser du oss på höger sida längs med kajen!

Fler kurser du kanske är intresserad av: