Navigationskurs | För ett säkrare liv på sjön

För att du och dina passagerare ska kunna ta er fram både säkrare och roligare på sjön är det viktigt att du som förare har den kunskap och erfarenhet som krävs. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren gäller det att vara väl medveten om alltifrån navigation och sjösäkerhet till sjölagar och livräddning. Vissa båttyper kräver också ett särskilt intyg för att få framföras. Boka därför en navigationskurs i Stockholm som passar ditt typ av båtliv och den båt du planerar att hantera.

 

Olika typer av båtutbildningar

För att göra det lättare för dig att hitta rätt navigationskurs och få en bra överblick av vad som finns tillgängligt på utbildningsplatserna i Stockholm följer här en kort beskrivning av några av de vanligaste.

 

Seglarkurser

En seglarkurs är, som namnet antyder, ämnad för dig som vill lära dig mer om hur du hanterar och framför en segelbåt. Kursen delas in i tre olika nivåer och bör bokas efter vilken erfarenhet och kunskap du besitter. För att gå kursen för seglarintyg 3 bör dock seglarintyg 1 & 2 ha genomförts för inte allt för länge sedan. Läs mer om seglarintyg hos din närmsta båtskola.

 

Vattenskoterkurser

Än så länge finns det inget krav på intyg för att få framföra vattenskoter, men det kan komma att bli aktuellt i framtiden. Däremot är det fortfarande en smart idé att gå en vattenskoterkurs för att på ett så säkert sätt som möjligt röra dig i de snabba hastigheter som det faktiskt innebär. Dessutom kommer du få ut betydligt mer av din upplevelse.

 

Kustskepparintyg

Kustskepparintyget krävs av dig som vill kunna framföra en båt som är över 12 meter lång och över 4 meter bred.

 

Förarintyg

Detta är en kurs för dig som är nybörjare på sjön och vill få en bra inblick i såväl sjösäkerhet som knopar, navigation och sjömanskap.

 

Båtmekanikerintyg

Att vistas på sjön och framföra en båt kan innebära att du någon gång råkar ut för motorhaveri. Då kan det vara smart att ha gått en kurs för båtmekanikerintyg för att kunna utföra grundläggande service och underhåll samt göra enkel felsökning på de vanligaste problemen.

 

Välj en kurs som passar dig

Det viktiga när du planerar att studera en navigationskurs är att den passar det typ av båtliv du planerar och vilken erfarenhet du har sedan tidigare. Vissa kurser är riktade mot dig som privatperson, medan andra krävs om du vill arbeta på sjön.

 

Fördelar med att boka en navigationskurs i Stockholm

Som du förhoppningsvis har förstått vid det här laget innebär båtutbildning en mängd olika fördelar. Du kommer inte bara få ut mer av ditt liv på sjön, utan kommer också kunna erbjuda dina medpassagerare och andra trafikanter på sjön en högre säkerhet. Nedan följer ytterligare några viktiga fördelar.

 

Säkrare kommunikation

Genom att studera en navigationskurs får du lära dig hur du kommunicerar på sjön och hur du ska göra om du råkar ut för en nödsituation. Det är också otroligt viktigt att kunna läsa av sjökort och GPS för att inte styra in på förbjudna farleder eller råka gå på grund.

 

Möjlighet att jobba på sjön

För att få framföra stora skepp och få möjlighet att arbeta på sjön krävs det att du genomgått vissa kurser. Det öppnar alltså upp för nya jobbmöjligheter och genom att läsa mer om de olika utbildningarna hos din närmsta båtskola kan du ta reda på mer om detta.

 

Möjlighet att delta i tävlingar

Även för tävlingar kan det vara nödvändigt att ha gått en viss kurs eller att du har en viss nivå av kunskap och erfarenhet.

 

Ökad kunskap

De främsta anledningarna till varför du ska gå en båtutbildning är dock den viktiga kunskap du kommer få med dig. Navigation, knopar, sjösäkerhet och livräddning kommer alla vara viktiga delar i ett säkrare och roligare båtliv. Hitta en båtskola för navigationskurs i Stockholm och var klar redan till sommaren!