Tips för ett säkrare båtliv

På somrarna är det många svenskar som tillbringar sin lediga tid på sjön och båtlivet är en omtyckt aktivitet där hela familjen kan delta. Många älskar att vara på sjön för att fiska, segla från hamn till hamn eller utföra olika vattensporter. Men oavsett hur mycket erfarenhet en person har av att vara på sjön, oavsett om det är för fiske, paddling eller bara för att koppla av, är det viktigt för alla att följa båtlivets säkerhetsregler. Förutom att det är en förutsättning att man har gått en nybörjarkurs eller för de som ska framföra större skepp; en kustskepparintyg kurs listas här några säkerhetstips varje person på sjön bör följa:

Det är viktigt att alltid kolla vädret innan avgång. Att fastna mitt på vatten med kraftigt regn och vind är aldrig kul. Följ TV- och radioprognoser för information om vädret. Väl ute på sjön kan vädret snabbt slå om. Om man märker att mörka moln börjar torna upp eller att vindarna börjar tillta kraftigt bör man så snart som möjligt söka sig in mot land.

En av de viktigaste delarna av båtlivet är att använda sunt förnuft. Detta innebär att man ska hålla en hastighet som man kan hantera och aldrig överstiga hastighetsgränsen (särskilt i trånga utrymmen), hålla sig alert och vara uppmärksam. Även om man själv anser att man är en säker båtförare finns det andra personer på sjön som är nybörjare eller som tänjer på lagar och regler. Visa respekt för bojar och andra navigationshjälpmedel, som har placerats där av en anledning; att säkerställa för båtfolkets säkerhet.

När man går en kurs inom texbåtpraktik eller en fördjupad kustskepparexamen i Stockholm får man lära sig om vett och etikett på sjön.

Det är viktigt att ha åtminstone två personer på båten som vet hur man hanterar en båt. Om en av dem skadas eller blir plötsligt sjuk, är det viktigt att någon annan kan ta över för att ta båten till land. Vid långa turer på sjön är det dessutom skönt att ha någon som kan avlasta.

Det finns flera olika typer av kurser allt från nybörjarkurser till kustskepparintyg i Stockholm, Navigationsgruppen har ett stort utbud av kurser där både praktiska och teoretiska moment ingår. I kurserna får man lära sig om navigation, sjösäkerhet, sjömanskap, knopar och sjövägsregler mm.

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Navigationsgruppen.”