Vanliga frågor (FAQ)

Här finns svar på många av de frågor du kan tänkas ha inför din kurs. Frågorna är uppdelade på Safety & STCW-kurser samt Navigationsutbildningar.

Vanliga frågor om våra Safety-kurser

Vilken mall använder jag för att redovisa min sjötjänsttid?

Om du arbetar på ett internationellt rederi är det inte alltid som din sjötid redovisas hos Transportstyrelsen och syns i ditt sjötjänstutdrag. Om du behöver redovisa din sjötid använder du mallen som finns Transportstyrelsens hemsida. Klicka här för att komma till mallen.

Måste jag delta på hela kursen?

När du går en kurs som registreras på Transportstyrelsen så är det ett krav att du närvarar och deltar på kursen samtliga moment. Kursen är tidsstyrd och reglerad av Transportstyrelsen. Du kommer inte att bli godkänd på din kurs om du behöver gå tidigare eller komma senare till någon av kursdagarna.

Hur hittar jag till Safety & Navigationsgruppen?

Du tar dig smidigt till oss med både bil, buss, tunnelbana och båt!

Med buss
Buss 1 – stig av vid Frihamnen (ändhållplats)
Buss 76 – stig av vid Malmvägen

Med tunnelbana
Linje 13 mot Ropsten – stig av vid Gärdet

Med båt
Pendelbåt linje 80 – Stig av vid Frihamnen.
(Nybroplan – Djurgården – Nacka – Lidingö – Frihamnen – Ropsten)

Du reser med SL för ovan 3 alternativ. Till SL:s webbplats.

Med bil
Följ skyltningen mot Frihamnen genom Stockholm. Parkering rekommenderar vi på betalparkeringen vid Ica Kvantum Värtan. Ta sedan en promenad mot vattnet så ser du oss på höger sida längs med kajen!

Jag kommer med bil, var kan jag parkera?

Det finns betalparkering på fler platser i Frihamnen, bara några minuters promenad från Stockholm Training Port. Vi rekommenderar parkering vid Ica Kvantum Värtan. Kostnad per timme är 25 kr (eller 110 kr/dygn) och det går bra att betala via biljettautomat eller app.

Jag bor inte i Stockholm, var kan jag bo under mina kursdagar?

Vi har ett samarbete med Scandic Södra Kajen och hjälper dig gärna att boka ditt boende där.

Mina certifikat är de äldre och utfärdade på gult papper, vad måste jag göra?

Från och med den 1 januari 2017 måste alla certifikatet för sjömän vara utfärdade enligt STCW-Manila, vilket är den reviderade STCW-konventionen som infördes för att det fanns ett behov av mer utbildning och att den tidigare konventionen, STCW-95, försvagats. Behörigheter som är i enlighet STCW-Manila är utfärdade på blått papper och behörigheter i enlighet med den äldre konventionen är utfärdade på gult papper. De nya certifikaten har även en högre säkerhet än tidigare.
I länken nedan kan du läsa mer om vad du som har äldre certifikat behöver göra för att dina behörigheter ska vara giltiga efter 31 december 2016.

Här kan du läsa mer.

Hur ansöker jag om mitt certifikat från Transportstyrelsen?

Efter avslutad kurs och mot uppvisande av läkarintyg för sjöfolk och eventuellt andra förkunskapskrav så kommer vi att registrera dig som godkänd på Transportstyrelsen. Du söker sedan själv ut dina certifikat efter avslutad kurs på Transportstyrelsens hemsida.

Vad är Manila-konventionen?

Då den tekniska utvecklingens frammarsch ombord gjort att säkerhetskraven på nautiska behörigheter blivit föråldrad i regelverket International Convention on Standard of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers (STCW). Genomfördes på initiativ av den Internationella sjöfartsorganisationen (IMO) en revidering som godkändes i Manila juni 2010, vilket kallas Manila-konventionen.

Vad är STCW och varför följer kurserna STCW?

The International Convention on Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers (STCW). STCW är en konvention som antagits av FN-organet International Maritime Organisation (IMO). Konventionen slår fast vilka kunskaper man måste ha för att få jobba ombord på fartyg i internationell trafik. Det är bara nationellt godkända skolor som får skriva ut intyg på att den studerande har den kunskap som STCW kräver för att få jobba ombord på fartyg.

Vad innebär det att kursen föregås av digitala förstudier?

För att effektivera kursen hos oss så läser du delar av de teoretiska delarna av kursen genom digitala förstudier innan du kommer till oss på Safety & Navigationsgruppen för att genomföra de praktiska momenten. När du har genomfört din bokning så får du uppgifter och inloggning till vår eAcademy på din mailadress.

Vad behöver jag ta med mig till kursen?

– ID-handling
– Smarttelefon eller surfplatta/dator för att genomföra de digitala proven (finns att låna om du inte har egen). Tänk på ha dina inloggningsuppgifter till hands, du använder samma som du har genomfört dina förstudier via eAcademy.
– Varma och oömma fritidskläder för utebruk. Anpassa kläder efter årstid. Safetygruppen tillhandahåller med overall, träningsdräkter och skyddsutrustning.
– Vissa kurser innehåller moment i vatten. Du får då låna en 6-timmarsdräkt av oss men ta gärna med handduk och ombyte, exempelvis ett underställ.

Hur vet jag vilket STCW-certifikat som behöver förnyas?

Du behöver förnya de flesta av dina STCW-certifikat vart femte år. Du hittar mer information på Transportstyrelsen.

Vad är ett läkarintyg för sjöfolk och när måste jag ha det?

Alla som jobbar till sjöss enligt det internationella regelverket STCW, måste ha ett giltigt läkarintyg för sjöfolk för att säkerställa att du inte har någon sjukdom eller liknande som utgör fara för dig eller någon annan ombord. När du genomför en en kurs som leder till STCW-certifiering så är det ett inträdeskrav att uppvisa ett giltigt svenskt sjöläkarintyg ej äldre än 2 år som uppfyller kraven enligt TSFS 2011:117

När du bokar tid för läkarundersökning, säkerställ att läkaren är ansluten till Transportstyrelsens Sjöläkarwebb för att kunna utfärda läkarintyg i enlighet med STCW Manila. Se Transportstyrelsens aktuella lista över anslutna läkare.

Ytterligare information finner du på Transportstyrelsens sida Läkarintyg för sjöfolk.

Vad är STCW Kombirefresh?

STCW-kombirefresh är en möjlighet att förnya upp till 5 STCW-certifikat under en och samma vecka. Hos oss på Safety & Navigationsgruppen kan du till exempel förnya Räddningsfarkoster & Beredskapsbåtar, Basic Safety och Advanced Fire Fighting på bara 2 dagar. Du kan välja kategorin Kombination för att se vilka olika kombinationer av kurser som vi erbjuder.

Jag vill boka en STCW-kurs med er, vilka uppgifter behöver ni från mig?

När du bokar din kurs via vår hemsida finns alla uppgifter i anmälningsformuläret. Vi behöver:

Kontaktuppgifter, personnummer, faktureringsuppgifter. Inträdeskrav för att delta på vissa kurs är dessutom:
– Ett giltigt svenskt sjöläkarintyg ej äldre än 2 år som uppfyller kraven enligt TSFS 2011:117
– Svenska grundcertifikat för den/de utbildningar du skall genomföra
– Minst 3 månaders relevant sjötid den senaste 5-årsperioden

Du kan läsa mer om kraven på respektive utbildning under kursbeskrivningen.

Vanliga frågor om våra Navigations-kurser

Är läkarintyg utfärdat för maskinpersonal giltigt för att få en Fartygsbefäl klass VIII examen?

Nej, läkarintyget måste vara utfärdat för däckspersonal då kraven för dessa två kategorier skiljer sig åt. 

Kan jag köpa presentkort på kurser?

Det finns redan angivna summor och du väljer vilken som passar dig bäst och går igenom betalningen. Därefter så får du en orderbekräftelse till den mailadress du angav. Av oss får du sedan ett presentkort postat till dig, såvida du inte vill ha det som PDF till din mail. Då är det bra att du anger det i den lilla anteckningsrutan vid bokningen. På presentkortet kommer det att finnas en rabattkod vars värde är detsamma som summan du har köpt presentkortet för. När mottagaren har fått kortet kan han eller hon boka sin kurs själv via vår hemsida. Han eller hon anger då bara den rabattkod som står på presentkortet och summan dras av på priset.

Hur fungerar examinationen?

Du väljer förutom ett kursdatum även ett datum för examination. Vid provtillfället är det en examinator på plats och är både provvakt och rättar ditt prov enskilt tillsammans med dig när du har skrivit klart. Du betalar examinationen direkt på plats till examinatorn. Om du skriver Fartygsbefäl klass 8 eller Maskinbefäl klass 8 får du en faktura på din examination.

Hur gammal behöver man vara för att ta förarintyget?

Från det året du fyller 12 år får du skriva examinationen för förarintyget. För Kustskepparintyget gäller 15 år.

Hur vet jag vilken kurs som passar mig?

Förarintyget är grundläggande navigationsutbildning för nybörjare och dig som vill friska upp gamla kunskaper. Fartygsbefäl klass 8 är för dig som vill arbeta till sjöss. Vi har kurser för alla nivåer.

Behöver du hjälp och guidning vilken utbildning som passar just dig får du gärna kontakta oss, 08-410 215 50 eller info@navigationsgruppen.se.

Vad händer om jag inte klarar provet?

Då får du komma tillbaka och skriva provet igen. Dock måste du betala avgiften för provet varje gång du skriver.

Hur hittar jag till Safety & Navigationsgruppen?

Du tar dig smidigt till oss med både bil, buss, tunnelbana och båt!

Med buss
Buss 1 – stig av vid Frihamnen (ändhållplats)
Buss 76 – stig av vid Malmvägen

Med tunnelbana
Linje 13 mot Ropsten – stig av vid Gärdet

Med båt
Pendelbåt linje 80 – Stig av vid Frihamnen.
(Nybroplan – Djurgården – Nacka – Lidingö – Frihamnen – Ropsten)

Du reser med SL för ovan 3 alternativ. Till SL:s webbplats.

Med bil
Följ skyltningen mot Frihamnen genom Stockholm. Parkering rekommenderar vi på betalparkeringen vid Ica Kvantum Värtan. Ta sedan en promenad mot vattnet så ser du oss på höger sida längs med kajen!

När behöver jag ha ett förarintyg?

Det finns inget krav för att ha kursen i förarintyg men det ger dig en ökad trygghet till sjöss.

Gäller förarintyget även för vattenskoter?

Från 1 maj 2022 infördes krav på förarbevis för att få framföra vattenskoter.

Om du har Förarintyg, Manöverintyg för högfartsbåt eller Kustskepparintyg så får du lov att framföra vattenskoter fram till 30 april 2023 utan förarbevis för vattenskoter. Man ska kunna visa upp sitt intyg tillsammans med giltig ID-handling. Det finns även en övergångsregel som innebär att man kan validera in något av intygen till ett förarbevis för vattenskoter hos Transportstyrelsen. Övergångsregeln gäller för intyg tagna före 1 maj 2022, och kan utnyttjas fram till 30 april 2023. Du kan läsa mer om övergångsbestämmelserna hos Transportstyrelsen här.

Vi rekommenderar dig dock att gå förarintyg för vattenskoter som en mer heltäckande utbildning där vi bland annat går igenom vattenskoterns uppbyggnad, säkerhet, manövrering, körteknik, väjningsregler och sjösäkerhet.

Hur får jag ett förarbevis för vattenskoter?

Från och med 1 maj 2022 gäller krav om förarbevis för att framföra vattenskoter. Utöver detta finns sedan tidigare en åldersgräns på 15 år för att köra vattenskoter.

Förarbevis för vattenskoter utfärdas av Transportstyrelsen efter en godkänd utbildning. Du kan gå kursen hos oss på Safety & Navigationsgruppen.
På Transportstyrelsens hemsida kan du läsa mer om reglerna och övergångsbestämmelser. Besök Transportstyrelsens webb här.

Jag kommer med bil, var kan jag parkera?

Det finns betalparkering på fler platser i Frihamnen, bara några minuters promenad från Stockholm Training Port. Vi rekommenderar parkering vid Ica Kvantum Värtan. Kostnad per timme är 25 kr (eller 110 kr/dygn) och det går bra att betala via biljettautomat eller app.

Vad innebär det att kursen föregås av digitala förstudier?

För att effektivera kursen hos oss så läser du delar av de teoretiska delarna av kursen genom digitala förstudier innan du kommer till oss på Safety & Navigationsgruppen för att genomföra de praktiska momenten. När du har genomfört din bokning så får du uppgifter och inloggning till vår eAcademy på din mailadress.

Vad är ett läkarintyg för sjöfolk och när måste jag ha det?

Alla som jobbar till sjöss enligt det internationella regelverket STCW, måste ha ett giltigt läkarintyg för sjöfolk för att säkerställa att du inte har någon sjukdom eller liknande som utgör fara för dig eller någon annan ombord. När du genomför en en kurs som leder till STCW-certifiering så är det ett inträdeskrav att uppvisa ett giltigt svenskt sjöläkarintyg ej äldre än 2 år som uppfyller kraven enligt TSFS 2011:117

När du bokar tid för läkarundersökning, säkerställ att läkaren är ansluten till Transportstyrelsens Sjöläkarwebb för att kunna utfärda läkarintyg i enlighet med STCW Manila. Se Transportstyrelsens aktuella lista över anslutna läkare.

Ytterligare information finner du på Transportstyrelsens sida Läkarintyg för sjöfolk.

Hittar du inte svaret du söker?

Hör gärna av dig till oss eller läs mer om vårt utbildningscenter och företag.

Du är självklart varmt välkommen att kontakta oss på telefon eller mail så hjälper vi dig inför din kurs!

IMG_8629

Kontakta oss

Här finner du våra kontaktuppgifter och mer information om hur du enklast tar dig till oss i Frihamnen.

Utbildningscenter

Läs mer om Nordens modernaste marina utbildningscenter!

Safety & Navigationsgruppen

Läs mer om Safety & Navigationsgruppen och hur vår resa startade.