Vill du förbättra dina båtkunskaper? Dags för Kustskepparintyg och kurs

För att du som privatperson ska få köra en båt längre än 12 meter och bredare än 4 meter behöver du gå en Kustskepparintyg kurs. Detta är steg två i det som kallas fritidsutbildningen och för att du ska få påbörja denna kurs behöver du ha det så kallade förarintyget. Där ingår en navigationskurs där du får lära dig grundläggande kunskap i sjövett, navigation och säkerhet och för att sedan få ditt förarintyg skriver du ett båt prov. När du klarat detta kan du alltså gå vidare till kursen för kustskepparintyget där man går in på mer fördjupande kunskaper samt olika typer av praktikpass. Efter kursen får du även avlägga ett teoretiskt prov för att få ditt intyg. En mängd olika utbildningscenter runt om i landet erbjuder tillfällen till en mängd olika kurser. På så sätt kan du välja ett tillfälle och upplägg som passar dig.

Med kustskepparintyget, eller Kustkskepparen, har du inte endast ett bevis på att du är en duktig båtförare, utan det ger dig också möjligheten att köra de lite större fritidsbåtarna. För båtar större än 12×4 meter är denna kurs ett krav. I både Sverige och utomlands kräver dessutom många båtuthyrare att du ska ha Kustskepparintyg. Under utbildningen går du igenom allt från sjösäkerhet, sjömanskap, knopar och sjövägsregler till hur du navigerar både inom- och utomskärs i dagsljus och mörker, och hur man gör man-överbord-manöver i mörker. Du får också lära dig hur du hanterar en GPS och radar. Störst fokus ligger dock på navigation och sjövägsregler. På så sätt får du goda och övergripande kunskaper som är viktiga när du ska vistas på sjön. Kursen är som tidigare nämnt för dig som planerar att använda båten för privat bruk. Är du däremot intresserad av att framföra båtar i kommersiellt syfte behöver du även gå kursen Fartygsbefäl klass 8. Efter avklarad kurs får du framföra fartyg upp till 20 brutto i inre fart med maximalt 12 passagerare.

För att du ska få gå Kustskepparen behöver du först ha gjort ett dagspass samt ha ett Förarintyg som inte är mer än en månad gammalt. Sedan är det bara att ansöka om en plats på en kurs vid ett tillfälle och plats som passar dig. Navigationsgruppen erbjuder informativa och smidiga kurser där du kan gå både kurs för Förarintyg och Kustskepparintyg med kurs i både Stockholm och Göteborg. Förarintyget kan du även få på distans. Välj den stad och det kursdatum som passar dig, sedan är det bara att trycka på boka! Du behöver även köpa till tillhörande litteratur vilket du kan göra i samband med bokningen. Skulle du ha frågor eller funderingar, eller känner dig osäker på vilken typ av utbildning som passar dig bäst kan du kontakta Navigationsgruppen via mail eller telefon. Att vistas säkert på sjön ska vara enkelt och smidigt!